Om vattkoppor

Då många har haft vattkoppor och det har varit mkt prat det, så tänkte jag bara lägga upp lite information om just detta som jag hittade på smittskyddsinstitutet.se.

Trevlig läsning!

Sjukdomsinformation om vattkoppor och bältros

Annan benämning: herpes zoster

Vattkoppor är en välkänd, mycket smittsam men för det mesta ganska banal utslagssjukdom. Mottagligheten är allmän, oftast drabbas förskole- och skolbarn. Sjukdomen finns över hela världen.

Efter genomgången sjukdom/infektion, med eller utan symtom, finns dock virus sovande (latent) kvar i nervceller i kroppen. Vid en eventuell reaktivering får patienten bältros.

Orsakande mikroorganism, smittvägar och smittspridning

Det virus som orsakar såväl vattkoppor som bältros, varicella/zoster-virus, tillhör gruppen herpesvirus. Dessa utmärks bland annat av att virus efter den primära infektionen ligger latent i kroppen. Virus kan lång tid senare reaktiveras. Vattkoppor smittar från person till person främst via luften runt den sjuke. Smittsamheten är mycket hög redan någon till några dagar innan utslagen börjar. Den har i praktiken upphört inom sju dygn efter utslagsdebuten.

Bältros smittar via direktkontakt med sårvätska från blåsorna. Man kan säga att det är ens barndoms vattkoppor som spökar, när man som äldre får bältros. En person som aldrig haft vattkoppor kan inte få bältros. Ett litet barn med vattkoppor smittar inte sin farmor så att hon får bältros. Däremot kan en farmor med bältros mycket väl smitta sitt barnbarn så att detta får vattkoppor.

Inkubationstiden för vattkoppor anges vanligen vara 14–16 dygn (10–26 dygn). För bältros kan någon inkubationstid inte anges, eftersom det är kroppens "egna", latenta vattkoppsvirus som aktiverats och ger besvär.

Vattkoppor

Symtom, komplikationer, behandling och diagnostik:

Sjukdomen börjar oftast med lätt till måttlig feber och värk i kroppen något dygn. Sedan uppstår ett kliande, blåsformigt utslag. Detta brukar först ses på bålen, senare i ansikte, hårbotten och munhåla. Klådan är ofta besvärande. Hosta ingår ofta i bilden (vattkoppor i luftrörens slemhinnor).

Blåsorna, som är vattenklara och lätt går sönder, är ofta omgivna av en smal rodnad. Med tiden blir blåsornas innehåll grumligt, varefter de torkar in och bildar skorpor. Komplikationer kan uppstå genom att blåsorna infekteras av hudbakterier, till exempel stafylokocker. Ovanligare komplikationer är en lunginflammation som kan vara mycket besvärlig, och hjärnhinneinflammation, ibland också hjärninflammation. Särskilt allvarlig är sjukdomen om den drabbar personer med nedsatt immunförsvar eller drabbar ett nyfött barn till en mor, som just i anslutning till förlossningen insjuknat i vattkoppor.

Sjukdomen kan behandlas med antivirala medel och/eller immunglobulin. Vad gäller barn är det sällan nödvändigt. Ofta ges klådstillande medel. Diagnos ställs i regel utifrån den typiska kliniska bilden men kan bekräftas genom fynd av virus från blåsor, eller att aktuella, virusspecifika antikroppar påvisas i blodprov.

Bältros

Symtom, komplikationer, behandling och diagnostik:

Bältros ses framför allt hos personer över 50 år och beror alltså på en reaktivering av en latent infektion med vattkoppsvirus. Virus vandrar här från nervknutor vid ryggmärgen ut längs en nerv och ger upphov till blåsbildning i huden inom nervens utbredningsområde. Initialt kan feber och lätta allmänsymtom förekomma. Utslagen är mycket karakteristiska med sin oftast mycket tydligt ensidiga utbredning (dubbelsidig bältros kan förekomma).

Utslagen föregås ofta av uttalade smärtor som kan likna andra sjukdomstillstånd, och smärtorna kvarstår inte sällan lång tid efter det utslagen försvunnit. Den gamla benämningen "helveteseld" är talande! Bältrosen kan drabba ögonen och då krävs oftast sjukhusvård. Liksom vid vattkoppor kan sjukdomsbilden kompliceras med en bakteriell infektion av blåsorna.

Det finns nuförtiden antivirala läkemedel som ofta ges vid bältros. För att uppnå effekt måste medicineringen påbörjas tidigt i sjukdomsförloppet.
Diagnos ställs oftast lätt utifrån den kliniska bilden.

Allmänt förebyggande åtgärder

Att förhindra spridning av vattkoppor genom hygieniska åtgärder, isolering etc. är svårt. Ett vaccin finns tillgängligt för i första hand särskilda medicinska riskgrupper.

Åtgärder vid inträffade fall och/eller utbrott

Varken vattkoppor eller bältros är anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen. Några särskilda smittskyddsåtgärder är inte motiverade. När ett fall konstateras, t.ex. på en förskola, har smittspridning till alla mottagliga många gånger redan skett.

Särskilda åtgärder är dock motiverade om en gravid kvinna insjuknar veckorna före förlossningen eller omedelbart därefter. Barnet ges då antiviral behandling och ibland immunglobulin.


Sköna lördag!

Våren är här och jag önskar att jag kunde få känna mig lite pigg. Men det kommer väl. Ska bli skönt att få komma igång med att jobba igen och hoppas på att alla förkyldningar försvinner och håller sig borta.

Sitter just nu och väntar på att Jeppe ska höra av sig. Han har varit i HBG med jobbet på möte och jag ska hämta honom på tågstationen. Givetvis svarar han inte på sin telefon som vanligt när han har varit iväg. Lite tröttsamt ibland.

Idag ska vi ut till Ö-tofta så jag hoppas vädret håller i sig och att Jeppe inte kommer hem allt för sent.

Pratade med honom precis och han hade inte orkat stiga upp och ta tåget så tidigt som de andra så han är fortfarande kvar. Varför blir jag inte förvånad. Så Lowe ska få leka lite med sina kompisar sedan kör vi ut själva till ö-tofta. Så får vi se när jag får köra och hämta honom. Blir lite smått irriterad.

Nu ska jag städa undan lite här hemma en stund.

Hoppas ni alla får en skön lördag!

Nyförvärvet! Love it love it love it!!!

Tänker på dig!

Vaknade i morse med smärta i struphuvudet. Gör ont när jag sväljer, speciellt när jag äter. Tycker att denna förkyldningen borde ge med sig snart. Men antar att 10 dagar inte är ngt. Jag och Saga har hostat ikapp inatt.
Var på jobbet igår mellan 18-22. En mjukstart kan man säga.

Tänker på en viss person just nu som har det svårt. Vet egentligen inte så mkt om vad det är som sker. Men ensamheten på sjukhuset på grund av besöksförbudet, känslan av att inget kunna göra. Rädslan som hon kanske känner. Jag tycker så förbannat synd om henne och hennes familj. Men håll ut gumman! Jag hoppas på att det blir bra i slutändan! Det kommer att bli bra! <3

Hoppas ni alla får en bra helg! Var rädda om varanda!


Torsdag 7 april

Förkyldningarna börjar avta så smått. Men känner mig fortfarande durrig i huvudet och är alldeles täppt och snorig. Tog en promenad med hunden imorse. Härligt väder och härligt med friskluft. Fick dock sprängande huvudvärk på köpet och blir genomsvettig för ingenting. Antar att det är så när man inte är riktigt kry ännu. Vill så gärna må superbra i helgen så att jag orkar greja lite i trädgården. Skulle ha hunnit med mkt där ute nu, men vi får väl se om det blir av.

Idag vabbar jag fram till kl 18.00 då jag ska jobba till klockan 22.00. Jeppe kommer ju hem idag så det är bara att bege sig till jobbet. Ska bli skönt, men samtidigt känns det så onödigt. Jag hinner inte lära känna patienterna och inte heller hjälpa till med det viktigaste. Och någon stackare som jobbat hela dagen från 06.45 ska behöva stanna kvar på övertid för att inte jag kan komma tidigare och för att de inte sätter in ngn annan, då jag endast får vabba till mannen kommer hem. På fredag blir det även vab och sedan hoppas jag att vi är friska allihopa på måndag. Jag är inställd på det iaf!

Nu är våren på väg. Älskar alla fina krokusar som blommar i mina rabatter. Och gräsmattorna börjar skifta från brunt till grönt. Inte klokt så fort det går. När det väl sätter fart,  så sätter det fart ordentligt. Vill plantera lite vårblommor i mina utekrukor. Får desvärre köpa mig nya krukor. Köpte fina för ca 1 år sedan som skulle tåla ner till -30 grader. Men nu när snön försvann så upptäckte jag att bägge krukorna spruckit fullständigt i botten. Lite trist.

Ska ta och lägga mig och vila en stund nu. Har inte blivit mkt av den varan. Kram på er!

Saga har upptäckt hur roligt det är att ha solbrillor på sig.Det är roligt att åka i sin gåvagn.Kanske får vi vänta till den 2 maj innan det ser ut så här på träden. (Obs! här ser vi även krukorna som sprack).

Krassligt

Antar att vi inte skulle komma undan så lätt. Så friska som vi varit ett bra tag nu.

Nu har jag åkt på en massiv förkyldning som inte är av denna värld. Det var längesedan jag mådde så här dåligt av en förkyldning. Jag har nyst sönder min hals. Har aldrig i mitt liv nyst så många gånger som jag gjort nu i helgen. Och nu har även slemhostan kommit. Det lägger sig som ett lock för halsen som ger mig andnöd emellanåt. Och kroppen kämpar emot varje gång jag behöver hosta för det gör så förbannat ont, både i halsen och i lungorna. Jag har överdoserat nässpray så passa att det svider och sticker i näsan när jag sprayar. Så nu får jag använda näsolja istället. :S Jag har förbrukat några toarullar när jag behövt snyta mig och knaprat alvedon i mängder.

Det har verkligen kännts kasst att inte ha kunnat klarat av att jobba sin helg. Men jobbade iaf fredagen och nästan hela lördagen. Jag skulle ha varit på jobbet idag med. Men det hade kännts fysiskt omöjligt. Imorgon är jag ledig och sedan får vi se om jag klarar av att jobba på onsdag. Jag hoppas verkligen det. Kommer att bli ruinerad.

Saga väckte mig inatt. Hon har nu fått samma räliga hosta som jag. Och feber med den lilla stackaren.

Så idag hoppas jag på soffläge till största delen. Men det suger verkligen att inte må bra och samtidigt försöka hålla ihop sig för barnens skull. De behöver ju mat och annat trots att en annan är sjuk. Jag behövde iaf inte köra Lowe till skolan imorgon. D var så snäll så hon hämtade upp honom på vägen.

Hoppas att ni andra iaf mår bra och kan njuta av det underbara vårvädret....

RSS 2.0